WELCOME TO MY GARDEN

A Romantic Garden - vivacious and abundant is my dream. My Garden is situated in Norway, close to Oslo.

torsdag 8. april 2010

Percy Wiseman har overlevd fimbulvinteren!

Når man ikke synes våren er rask nok, er det jo en mulighet å spa vekstene frem! Her lå det hardpakket snø fra parkeringsplassen. Spente som vi var på tilstanden, grov vi fram rhododendronen på 2. påskedag. Her er det finpussen med planteskjea! 'Percy Wiseman' ble flyttet i fjor fra et bed som ble avviklet. Jeg vil gjerne samle noen vintergrønne nær inngangsdøren for å nyte dem spesielt vår og høst, og vintre som ikke er så snørike som denne.Slik så Percy ut i dag, i fin form og med mange lovende blomsterknopper! Han har rettet seg fint opp, er grønn og frisk i bladene. Han skal være en H4'er, så snøen må ha isolert svært godt i år, i motsetning til stedet han sto før, hvor han ofte var utsatt for vårsola, mens røttene sto i telen. De siste årene har jeg måttet klippe vekk en god del døde grener. Slik sett har flyttingen vært en suksess. Men jeg hadde kanskje ikke helt tenkt gjennom at den nye plassen får et ekstra stort og hardt deponi av snø, derfor var jeg redd for brukne grener. Heldigvis gikk også dette greit. Rhododendron 'Percy Wiseman' ble kjøpt inn på knoppstadiet for å pryde hagen til vår datters konfirmasjon i 2004. Jeg falt jo helt for disse vakre rosa, fersken og gule sjatterte blomstene. Herligheten varer jo ikke så mange dagene, men for en lykke mens det pågår! Siden blekner hun mot gulhvitt. Bladverket er vakkert med en frisk grønnfarge. Den er ikke blitt høyere enn halvmeteren på disse årene og er noe bredere. Jeg var spent den gang jeg kjøpte den om det ville være godt nok klima for den. Det er det jo, den lever i beste velgående seks år etter.Noen forhandlere kaller den en Yakushimanum-hybrid. Jeg håper at den vil trives på den nye plassen den har fått. Og at Percy gjerne vil vokse noe mer i høyden. Nå vet jeg at han klarer en slik vinter vi har hatt med lange perioder med temperaturer under -20. Hardpakket snødekke over hodet klarer han også. Dette får bli min pris til Percy og våren i dag!http://www.rhodo.citymax.com/page/page/627471.htm: Some good hybrids have been made using R. yakushimanum as a seed parent, though it is doubtful whether any are as good as the best form of R. yakushimanum itself. Percy Wiseman, working at Waterer's Sunningdale nursery and using pollen from such hardy hybrids as 'Britannia' and 'Doncaster' has produced what may be a race of miniature hardy hybrids suitable for small gardens. Some of them are named after Snow White's Seven Dwarfs. 'Grumpy', 'Happy', 'Sleepy' and 'Sneezy' have been awarded the F.C.C. after trial at Wisley, as have several rather better quality hybrids, notably 'Dopey' and 'Percy Wiseman' and one or two others made at Windsor and by Arthur George at the Hydon Nursery.

Edit: må for mitt eget 'regnskap' tillegge at jeg fikk priklet ricinusen i store potter, - de ser flotte ut!, pluss blågresset.

5 kommentarer:

 1. Percy Wiseman er en nydelig rhododendron. Jeg har også denne, men hos meg står den ikke helt optimalt plassert. Kanskje jeg må gjøre noe med det i år.

  SvarSlett
 2. For en nydelig Rhododendron! Så godt den klarte både omplassering og vintersneen, den ser jo riktig så flott ut :) Og NÅ kommer våren, bare godvær fremover!

  SvarSlett
 3. Nydelige bilder du har av den! Jeg har den rhododendronen jeg også. Jeg har nesten bare yakushimanum sorter, for de blir ikke så høye og strantete som mange andre.

  SvarSlett
 4. Hei igjen Vigdis :) Tusen takk for den søte kommentaren til juelrosen min! Jeg klipper bort bladene på Helleborus så ikke de gamle skal smitte de nye med rust. Det er alltid slike sorte soppflekker på bladene. Håper du får H. niger til å overleve neste gang! Veldrenert plassering og kun litt fukt vil de ha.

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails